Gady

Correlophus ciliatus – Gekon Orzęsiony

Występowanie: Nowa Kaledonia. Zamieszkuje lasy deszczowe. Można zobaczyć go w koronach drzew i czasami na dnie lasu. Dzień spędza ukryty wśród liści lub w kryjówce.


Wygląd: Dorasta do 20-22 cm długości ciała. Ciało krępe, z dużą głową i wąskim, chwytnym ogonem. Oczy są duże i pokryte przezroczystymi powiekami (okularami). Nad nimi znajdują się wydłużone, miękkie kolce, tworzące rzęski. Rzęski biegną wzdłuż grzbietu po bokach kręgosłupa i kończą się u nasady ogona. Kończyny mocne, z dużymi, płaskimi palcami zaopatrzonymi w lamelle. Umaszczenie zmienne, zwykle z przewagą brązu i beżu. U tego gatunku powstało wiele odmian barwnych, różniących się kolorem ciała oraz strukturą rzęsek.


Długość życia: Około 15 lat.


Żywienie: Gatunek wszystkożerny. Żywi się głównie owadami, owocami oraz uzupełnia dietę drobnymi kręgowcami. Podczas karmienia stosujemy suplementy dla jaszczurek nocnych.


Warunki hodowli: Wielkość terrarium dla jednego dorosłego osobnika – min. 40 x 40 x 60 cm. Wilgotność powietrza 60-70% w dzień i 80-90% w nocy. Gradient temperatur od 22 do 27 stopni Celsjusza. Nie wymaga oświetlenia UVB. Wystrój tropikalny; powinien zawierać konary i gałęzie do wspinaczki oraz ściankę strukturalną minimum na jednej ścianie terrarium. Warto obsadzić zbiornik roślinnością, ponieważ gekony lubią spać pomiędzy ich liśćmi.


Zwyczaje i ciekawostki: Gekon orzęsiony ma łagodne usposobienie i szybko oswaja się z obecnością człowieka. Bywa płochliwy i skoczny, lecz przy odpowiednim podejściu udaje się zminimalizować ryzyko niekontrolowanego upadku. Gatunek ten ma zdolność do autotomii, ale raz zrzucony ogon nigdy już nie odrasta. Nie jest to jednak znacząca strata dla jaszczurki. Cechą charakterystyczną gekonów orzęsionych jest występowanie dwóch stanów intensywności umaszczenia, w zależności od nastroju, pobudzenia, temperatury i oświetlenia. Umaszczenie fire-up jest zwykle bardzo kontrastowe i intensywne, a fire-down wypłowiałe. W okresie godowym samiec zaleca się do partnerki poprzez drżenie ciała i ogona, lizanie i kąsanie po ciele oraz wokalizację przypominającą kumkanie. Samica składa regularnie 1 lub 2 jaja przez cały sezon rozrodczy (do 8 razy) co 3-5 tygodni i zakopuje je w podłożu. Młode legną się po 60-140 dniach inkubacji w temperaturze 20-28 stopni Celsjusza.

Źródła: Zdjęcie – pinterest, Atlas Gadów hodowlanych – Angelika Dawidowicz

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *