
Spinozaur (Spinosaurus) zwany też „kolczastym jaszczurem”, to olbrzymi dinozaur drapieżny z grupy teropodów. Żył w kredzie, mniej więcej 98 – 95 milionów lat temu. Był największym znanym dinozaurem drapieżnym. Dorastał do 18 metrów długości i ważył do 9 ton!
______________________________________________________________________________
DIETA
Przyjmuje się, ze spinozaury żywiły się złowionymi przez siebie rybami. Jednak istnieje teoria, że spinozaury były jak krokodyle… To znaczy: kiedy jakiś roślinożercą zbliżył się do wodopoju, on wyskakiwał i łapał go, a następnie wciągał pod wodę i tam dusił.
______________________________________________________________________________
BUDOWA
Spinozaur poruszał się na czterech kończynach, gdyż jego tylne były za krótkie i nie równoważyłyby dużej głowy i szyi. Miał krótkie przednie łapy zakończone dużymi, zakrzywionymi szponami, które mogły pomóc mu podczas łowienia ryb.Jego cechą charakterystyczną był długi i wąski pysk z małymi otworkami na przodzie oraz szczęki podobne do szczęk krokodyla. Z powodu znalezienia tylko kilku fragmentów kości ogona, nie do końca wiemy jak on wyglądał, jednak przypuszcza się, ze był on długi, aby stanowił przeciwwagę dla łba i pomagał w utrzymaniu równowagi. Na łbie spinozaury miał krótki kostny grzebień, a na grzbiecie imponujący żagiel, który mógł mieć nawet 2 metry wysokości!


______________________________________________________________________________
MIEJSCE ZAMIESZKANIA
Żył na obecnych terenach Afryki Północnej od około 106 do 93,5 mln lat temu. Jego środowisko życia naukowcy określają jako wodno-lądowe. Na podstawie badań jednego z izotopów tlenu zawartego w zębach spinozaura stwierdzono, że przedstawiciele tego gatunku prowadzili tryb życia podobny do żółwi i krokodylomorfów.

Dodaj komentarz